Nyheter

Nato-basen kampanjar i Makedonien

Dörren står öppen - men det är ert val, betonar Nato-chefen Jens Stoltenberg på besök i Makedonien. Tre veckor återstår inför landets ödesval om nytt namn, men också framtida medlemskap i EU och Nato.(TT)
Publicerad 6 september 2018

Den 30 september ska makedonierna hålla folkomröstning om uppgörelsen i somras mellan premiärminister Zoran Zaev och kollegan i Grekland, Alexis Tsipras, om ett nytt formellt namn på det som en gång var den sydligaste delrepubliken i det gamla Jugoslavien.

Makedonien ska bli Nordmakedonien är det tänkt - fast så tydligt uttrycks det inte i folkomröstningen. I stället är frågan som ställs betydligt bredare: "Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskommelsen mellan Makedonien och Grekland?".

"På rätt väg"

Den EU- och Nato-vänliga regeringens förhoppning är givetvis att det ska locka fler att säga ja om frågan mer handlar om medlemskap än om namn.

””

I EU lär visserligen inte Makedonien släppas in på många år ännu, oavsett vad som sägs den 30 september. Grannländerna Montenegro och Serbien har varnats för att EU-medlemskap inte är aktuellt förrän tidigast 2025, trots att förhandlingar pågått sedan 2012 och 2014.

Medlem i vår?

Nato-medlemskap har däremot Makedonien redan fått löfte om, bara namntvisten med Grekland definitivt kan biläggas. Jens Stoltenberg manar på, med både morot och piska.

””
””

TT