Nyheter

Världsledare i Kiev för fredssamtal

Den blodiga konflikten i Ukraina eskalerar och världsledare driver nu en diplomatisk offensiv. Förslag om vapen till ukrainska styrkor blir allt mer högljudda, men Kreml varnar för att diplomatiska relationer skulle åsamkas "kolossal skada".(TT)
Publicerad 5 februari 2015
Den blodiga konflikten i Ukraina eskalerar och världsledare driver nu en diplomatisk offensiv. Förslag om vapen till ukrainska styrkor blir allt mer högljudda, men Kreml varnar för att diplomatiska relationer skulle åsamkas \"kolossal skada\". Medan gran
Den blodiga konflikten i Ukraina eskalerar och världsledare driver nu en diplomatisk offensiv. Förslag om vapen till ukrainska styrkor blir allt mer högljudda, men Kreml varnar för att diplomatiska relationer skulle åsamkas \"kolossal skada\". Medan gran

Medan granatelden mullrade genom östukrainska Donetsk, där strider rasar mellan ukrainska styrkor och de proryska separatistrebellerna, anlände USA:s utrikesminister John Kerry på torsdagen till Kiev för möten med ukrainska ledare. President Barack Obama kommer snart att fatta beslut om huruvida USA ska förstärka den ukrainska regeringssidans arsenal, men USA föredrar en diplomatisk lösning, sade Kerry enligt Reuters.

””

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande tog sig under dagen till Ukraina och de reser vidare till Moskva på fredagen.

””

Kreml varnar

Den intensiva diplomatin följer en tilltagande diskussion i USA om att förse ukrainska styrkor med militärutrustning inklusive dödliga vapen. Under veckan har amerikanska topptjänstemän signalerat att ett sådant beslut inte längre är en omöjlighet. Men Moskva framhåller att leveranser av USA-vapen skulle åsamka de två ländernas relation "kolossal skada".

Ukrainas västallierade anklagar Moskva för att skicka vapen och trupper till stöd för rebellerna. Kreml förnekar detta bestämt, men rebellerna är påfallande välbeväpnade.

Löfven: Inte aktuellt

Många bedömare har uttryckt oro för att vapenleveranser till Ukraina skulle driva öst och väst närmare en regelrätt konfrontation eller ytterligare trappa upp våldet. Frankrike och Tyskland har motsatt sig vapenleveranser, men säger samtidigt att förhandlingar inte kan stå och stampa "oändligt".

På frågan om Sverige skulle vara berett att bistå Ukraina med vapen svarar statsminister Stefan Löfven att det "inte är aktuellt" men att han hoppas att diplomatin i Kiev kan bära frukt.

””

Tanken att skicka vapen, som bland annat presenterade i veckan i en uppmärksammad amerikansk rapport, är att göra kriget i Ukraina så kostsamt att Ryssland inte längre vill involvera sig. Men James Nixey, chef för tankesmedjan Chatham Houses Rysslandsprogram, säger till TT att det knappast kommer att få Ryssland att ändra inställning.

””

TT