Nyheter

Nattligt utegångsförbud i Kamerun

Kamerun har utlyst nattligt utegångsförbud i en vecka från lördagen i landets oroliga västra delar, med hänvisning till att det finns risk för en separatistattack. Landets president Paul Biya säger samtidigt att situationen i landet har "stabiliserats".(TT)
Publicerad 11 februari 2018

Landets president Paul Biya säger samtidigt att situationen i landet har "stabiliserats".

Tiotals människor har dödats i Kameruns två engelskspråkiga områden sedan i oktober, efter att protester mot den huvudsakligen fransktalande regeringen mötts av våldsamt motstånd.

Många engelsktalande har anklagat den franskspråkiga majoriteten för diskriminering och att den har underblåst en separatiströrelse.

Utegångsförbudet kommer att pågå från klockan 20 till 06 med anledning av oro för en "förestående attack" i flera städer. Separatister befaras utföra attackerna med stöd av "legosoldater" från grannlandet Nigeria, enligt ett meddelande från försvaret.

Utegångsförbudet kan förlängas.

I Kameruns sydvästra och nordvästra regioner bor en engelskspråkig minoritet, som utgör ungefär en femtedel av befolkningen. I oktober deklarerade separatister de två regionerna som en självutnämnd republik med namnet "Ambazonia", ett drag som möttes av starkt motstånd från regeringen.

Enligt polisen har 22 poliser och soldater dödats i våldsamheterna men inga siffror har släppts för antalet döda bland separatister eller civila.

30 000 kamerunier uppskattas ha flytt till grannlandet Nigeria på grund av våldet.

TT