Nyheter

New Hampshire arena för uppstickare

Dynastier och etablissemang ställs mot uppstickare som inte spelar efter reglerna. På tisdagen går ett ilsket och polariserat New Hampshire till primärval. Bernie Sanders står framåtböjd i talarstolen. Rösten är hes, blicken intensiv. - Är ni redo för ett radikalt förslag, ropar han.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Bernie Sanders står framåtböjd i talarstolen. Rösten är hes, blicken intensiv.

””

Ja-tjuten ljuder i den varma gymnastiksalen på Great Bay Community College i Portsmouth. En blick runt om i publiken för tankarna till ett väckelsemöte. Åhörarna slukar Vermontsenatorns löften om minskad korruption, ekonomisk fördelningspolitik, tuffare nypor mot Wall street och fri sjukvård för alla.

””
””

Väcker känslor

Någon timmes körning därifrån talar Hillary Clinton på pittoreska New England College. Hon är genomproffsig och nyfönad och framhåller att det är hon som är progressiv. Och erfaren. Men när det blir frågestund kommer ämnena som jagat henne så länge upp. Den förra utrikesministern tvingas prata om Benghaziattacken i Libyen och än en gång förklara varför hon hade en privat e-postserver. Senare låter hon maken och expresidenten Bill gå till attack mot Bernie Sanders.

Flera demokrater TT talat med säger att de tycker om Hillary Clinton och respekterar hennes långa karriär. Men den demokratiske socialisten Sanders väcker känslor utöver det vanliga.

””
””

En jordbävning

Väljarnas ilska grundar sig på rädsla för terrorism samt frustration över att stora delar av medelklassen inte fått ta del av USA:s ekonomiska återhämtning. Lönenivåerna har gått kräftgång i många år.

Det kan vara ett bidragande skäl till att den mycket förmögne affärsmannen Donald Trump leder på den republikanska sidan, både i New Hampshire och i USA i stort. Trump är populistisk, drar sig inte för att förolämpa och spelar efter egna regler.

Bakom honom pågår en intensiv tuppfajt om att bli partietablissemangets mer återhållsamme presidentfavorit.

Hos Demokraterna leder veteranen Clinton nationellt, men i New Hampshire är hon omsprungen av Sanders i opinionsmätningarna. Ändå beskriver Dale Kuehne det som en jordbävning om Sanders skulle vinna mot partietablissemangets Clinton på tisdagen.

Allt är möjligt. Två dagar före primärvalet har över en tredjedel av väljarna fortfarande inte bestämt sig. Kampanjerna spurtar, främst med dörrknackning. Den väloljade Clintonorganisationen har bussat in hundratals frivilliga från New York och Arkansas som med beslutsamma steg plöjer vintriga gator. Psykoanalytikern Nancy Shamban är en av dem och hon talar länge om varför hon tycker att Clinton är mest lämpad att leda landet.

””

Stressad och stolt

En vanlig uppfattning i USA är att Sanders växande popularitet har pressat Hillary Clinton mot den politiska vänstern. Geologen och volontären Sharon Finley, som TT möter på Sanders kampanjkontor i Portsmouth, håller inte med.

””

Finley ursäktar sig för att ringa upp en presumtiv väljare från listan, som dock inte svarar. Så här nära valet råder telefontrötthet hos New Hampshire-borna. En trappa ner i den planschprydda industrilokalen söker de obetalda arbetsledarna sammanfatta sina känslor inför valet.

””

TT