TT-Utrikes

Nytt ebolautbrott i Kongo-Kinshasa

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kongo-Kinshasa har drabbats av ett nytt ebolautbrott bara en vecka efter att ett annat utbrott, som krävde 33 människors liv i den nordvästra delen av landet, uppgavs vara över. Den här gången är det i den östra delen av landet som smittan har konstaterats.(TT)

Kongo-Kinshasa har drabbats av ett nytt ebolautbrott bara en vecka efter att ett annat utbrott, som krävde 33 människors liv i den nordvästra delen av landet, uppgavs vara över.

Den här gången är det i den östra delen av landet som smittan har konstaterats. Fyra personer har testat positivt i ett otillgängligt område nära staden Beni, nära gränsen till Uganda, uppger hälsodepartementet. Tjugo personer i området har dött i blödarfeber, men det är inte fastslaget om det rör sig om ebola.

Det ska inte finnas någon koppling till det tidigare utbrottet, som började i april och inträffade över 250 mil bort. En grupp med tolv experter från hälsodepartementet kommer att anlända till det aktuella området på torsdag för att upprätta ett mobilt laboratorium. Även Världshälsoorganisationen WHO har börjat flytta personal och utrustning till det misstänkta smittdrabbade området, uppger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.