Nyheter

Nytt förslag om eldupphör i Syrien

FN:s säkerhetsråd överväger en ny resolution om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien för att akut humanitär hjälp ska kunna komma fram.(TT)
Publicerad 10 februari 2018

Sverige och Kuwait har tagit fram initiativet, som också kräver ett slut på belägringar, även i östra Ghouta där en bombinsats från regeringen har dödat mer än 240 civila på fem dagar.

Tidigare i veckan ställde sig FN:s säkerhetsråd inte bakom en uppmaning från FN:s Syriensamordnare till de stridande parterna, om ett månadslångt eldupphör av humanitära skäl, då Ryssland inte stöttade förslaget.

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija sade då att det inte var realistiskt att utlysa eldupphör eftersom det antagligen inte skulle efterlevas av de grupper som strider mot presidentens styrkor.

Det nya initiativet kräver att alla parter i Syrien tillåter medicinska evakueringar i 48 timmar, och att FN:s transporter ska få göra leveranser till nödställda civila.

Alla parter ska även "omedelbart lyfta belägringarna i befolkade områden" och "sluta beröva civila på mat och medicin som är nödvändigt för deras överlevnad".

Utkastet till resolutionen uttrycker "upprördhet över det oacceptabla våldet som eskalerar i flera delar av landet", speciellt i östra Ghouta och Idlib.

TT