Annons
Nyheter

Nytt terrordåd i Volgograd

Minst 15 personer, bland dem ett bland dem ett ettårigt barn, dödades i en explosion på en trådbuss i Volgograd i Ryssland nu på morgonen.
Nyheter • Publicerad 30 december 2013
Foto: Scanpix

Enligt hälsodepartementet i Moskva skadades 28 människor. 22 av dem har lagts in på sjukhus, skriver Interfax.

I går dog 17 i ett sprängdåd mot en järnvägsstation i staden. Samtliga har identifierats. Två av dem var barn födda 2000 och 2001. Ett 30-tal personer vårdas på sjukhus efter gårdagens dåd, som tros ha utförts av en självmordsbombare.

Annons

- Två bomber dagarna efter varandra är väldigt illa och ett tecken på att myndigheterna inte klarar av säkerheten, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Samtidigt är hon inte förvånad.

- Det går av bomber varje vecka i regionen och omkring tusen personer dör och skadades av våldet varje år, säger Persson.

Paniken börjar nu sprida sig i miljonstaden Volgograd. Rykten började spridas på morgonen om ytterligare ett dåd, något som inrikesdepartementet dementerat i medier, berättar Persson.

Mot bakgrund av dåden i Volgograd har säkerheten skärpts i Moskva, uppger en stadstjänsteman.

Enligt de första rapporterna var explosionen i dag så kraftig att trådbussen blev totalförstörd. Källor uppger för ryska nyhetsbyråer att det troligen rörde sig om ett sprängattentat, skriver AFP.

- Detta är ytterligare ett terrordåd, den här gången mot en trådbuss, sade en utredare till Ria Novosti.

En annan källa säger till Itar-Tass att det kan ha rört sig om en självmordsbombare.

Trådbussen var full av resenärer när explosionen inträffade i morgonrusningen. Rysk tv visade bilder på förvridna rester av trådbussen, med taket bortslitet och splitter spritt över gatan. Explosionen var så kraftig att fönster i hus runt omkring krossades.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för explosionerna.

Annons

Rysslands president Vladimir Putin har informerats om morgonens explosion i Volgograd och diskuterat läget med premiärminister Dmitrij Medvedev, uppger Putins pressekreterare enligt Interfax.

Landets katastrofminister meddelar samtidigt att anhöriga till dem som dödats i terrordåden kommer att få en miljon rubel vardera, motsvarande 200 000 kronor.

Räddnings- och specialstyrkor ska ha skickats till Volgograd - bland dem en grupp på 22 psykologer.

Volgograd ligger cirka 70 mil nordost om Sotji där OS invigs i februari, och inte långt från norra Kaukasus där muslimska terrorgrupper bekämpar rysk överhöghet. Volgograd är även en av de städer där fotbolls-VM 2018 ska spelas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons