Nyheter

Nytt USA efter Donald Trumps triumf

Fimpade klimatsatsningar, upprivna handelsavtal och en gränsmur mot Mexiko. Efter Donald Trumps överraskande valseger väntar en ny era i USA.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Scenerna utanför New York-hotellet där Trump utropade sig till segrare liknade inget annat: Rusiga unga män - och några kvinnor - svepte runt med Trumpflaggor och röda "Gör Amerika stort igen"-kepsar. Talkörerna avlöste varandra: "Lås in henne (Clinton)" och "Trump, Trump".

””

Rasande arbetare

Hon och övriga miljontals människor som med sin valsedel underkände USA:s politiska etablissemang har enorma förhoppningar. De har lystrat till affärsmannens kontroversiella planer för ett nytt USA - som medier och analytiker dömt ut.

””
””

Statsvetare TT talat med är eniga om att Trump kommer att försöka leverera på löften som gränsmuren, att deportera papperslösa migranter och att riva upp president Barack Obamas sjukförsäkringsreform - som många väljare säger kostar mer än den smakar. Affärsmannen Trump har också sagt att han vill frysa USA:s klimatsatsningar, han har kallat klimatförändringarna för "en bluff". Vidare tänker han "slå ut" terrorrörelsen IS, ta tillbaka jobb som hamnat i låglöneländer och riva upp frihandelsavtal som Nafta.

””

Vem viskar?

En stor utmaning för den politiska novisen Trump, som är mer av en förhandlande pragmatiker än en ideolog, blir att hela det sönderdelade USA efter en historiskt smutsig valrörelse. Trump har skapat rubriker med sina twittrade förolämpningar och sexistiska uttalanden, det finns inget givet recept för hur han ska bygga förtroende.

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa, säger att det är välkänt att Trump har liten kunskap i politiska sakfrågor och att det därför blir extremt viktigt vem som "viskar i hans öra".

””

Relationen till kongressen, där Republikanerna behåller majoriteten i båda kamrarna, är avgörande för Trump om han ska få igenom sin politik. Men hur han hanterar resten av världen är inte desto mindre viktigt. Många väljare hoppas dock på tydlig USA-fokus.

””

TT