Nyheter

Blodig offensiv mot Damaskusförort

Syrien har drabbats av den blodigaste regimledda offensiven sedan november. Samtidigt fortsätter USA:s luftkrig mot Islamiska staten. President Barack Obama vänder sig till kongressen för att signalera att USA står enat i kampen mot jihadisterna.(TT)
Publicerad 6 februari 2015
Syrien har drabbats av den blodigaste regimledda offensiven sedan november. Samtidigt fortsätter USA:s luftkrig mot Islamiska staten. President Barack Obama vänder sig till kongressen för att signalera att USA står enat i kampen mot jihadisterna. Den sy
Syrien har drabbats av den blodigaste regimledda offensiven sedan november. Samtidigt fortsätter USA:s luftkrig mot Islamiska staten. President Barack Obama vänder sig till kongressen för att signalera att USA står enat i kampen mot jihadisterna. Den sy

Den syriska regimen genomförde i torsdags en offensiv mot den av oppositionen kontrollerade Damaskus-förorten Ghouta. Minst 82 människor har mist livet, enligt det oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Det är det blodigaste angreppet sedan november och enligt SOHR finns 18 barn bland de döda, skriver nyhetsbyrån AFP. Angreppet utfördes efter att en rebellgrupp skjutit raketer mot Damaskus, då dog minst tio personer.

Tas upp i kongressen

Samtidigt fortsätter kampen mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien. USA:s president Barack Obama kommer i nästa vecka att be kongressen att godkänna användandet av våld i offensiven, uppger källor i kongressen för nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare sade representanthusets republikanske talman John Boehner att förslaget kommer att bli föremål för en rigorös behandling med utfrågningar och debatt. Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, sade att diskussioner pågår om ett godkännande som ska räcka i tre år. Enligt Pelosi har den geografiska omfattningen inte varit uppe till diskussion mellan kongressen och Vita huset, inte heller frågan om det kan bli aktuellt med amerikanska soldater på marken.

Signal om enighet

USA inledde flyganfallen mot IS i augusti och regeringen har hävdat att det skedde med stöd av kongressens tidigare klartecken för bland annat kriget mot al-Qaida. Att Vita huset nu går till kongressen är för att få en markering om att presidenten har politikerna bakom sig, enligt Vita huset.

Jordanien genomförde i torsdags tiotals flyganfall mot IS. Jihadisternas brutala mord på en tillfångatagen jordansk stridspilot har ökat det jordanska folkets stöd för landets deltagande i de USA-ledda flygräderna.

””

TT