Kyrkan och USA ber om sanningen efter valet
Den kongolesiska organisationen Symocel, som hade observatörer vid ungefär en tredjedel av vallokalerna i söndags, uppger att 24 procent av de granskade vallokalerna stängde utan att låta de köande lägga sin röst. Dessutom öppnade 27 procent av vallokalerna sent, vissa med flera timmar, medan 18 procent hade röstningsmaskiner som krånglade.
Symocel rapporterar också att 17 procent av vallokalerna tillät människor utan röstkort eller som inte fanns i röstlängden att delta medan 15 procent inte korrekt offentliggjorde rösträknandet.
Tidigare har det stått klart att över en miljon kongoleser hindrades från att rösta. Väljare i och omkring städerna Beni och Butembo i Nord-Kivu samt i och omkring Yumbi i provinsen Mai-Ndombe får vänta till i mars med hänvisning till eskalerande konflikter och omfattande ebolautbrott.
Båda hävdar seger
Trots anklagelser om valfusk och oegentligheter har observatörer från den afrikanska samarbetsorganisationen SADC sagt att presidentvalet gick "relativt bra".
Valet, som hölls efter två år av förseningar, kan leda till det första fredliga maktskiftet i landet på decennier. Både oppositionen och regeringen hävdar att deras kandidater kommer att segra.
Det officiella valresultatet väntas bli offentligt först den 15 januari. Enligt vad som tidigare sagts ska dock preliminära resultat komma redan på söndag. Men Corneille Nangaa, den nationella valkommissionen Cenis ordförande, sade i onsdags att de preliminära resultaten kan dröja längre än så eftersom bara 17 procent av underlaget från vallokalerna kommit in. Detta tolkar oppositionen som ännu ett tecken på fusk.
Kyrkan: Vi vet
Biskopskonferensen (Cenco) i landets inflytelserika katolska kyrka säger att material kyrkan har från valet visar att en kandidat vann klart, men säger inte vilken.
Även Donatien Nshole, Cencos talesperson, rapporterar om brister under valet och manar Ceni att offentliggöra korrekta uppgifter, samtidigt som han tillägger:
””
Också USA uppmanar valkommissionen att hålla sig till riktiga valresultat.
"Det finns tillfällen i varje nations historia när individer och politiska ledare kliver fram och gör det rätta. Det här är ett sådant tillfälle", säger Robert Palladino, talesperson för USA:s utrikesdepartementet, enligt ett uttalande.
TT