Nyheter

Oklart om AFD-effekt i Sverige

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) rider på ett växande missnöje med landets flyktingpolitik och går framåt. Men det innebär inte automatiskt medvind för Sverigedemokraterna. AFD existerade inte ens när det senast var val i förbundskansler Angela Merkels hemstat Mecklenburg-Vorpommern, 2011.(TT)
Publicerad 5 september 2016

AFD existerade inte ens när det senast var val i förbundskansler Angela Merkels hemstat Mecklenburg-Vorpommern, 2011. Fem år senare får partiet nästan 21 procent av rösterna i förbundslandsvalet.

””

Men än är det för tidigt att säga hur valresultatet kommer att påverka Tysklands och i förlängningen kanske EU:s och Sveriges flyktingpolitik, tillägger hon.

””

"Tunn linje"

AFD:s resultat kan ge vind i seglen till liknande partier i andra delar av Europa. Kanske. Framgångar inom en viss partifamilj innebär inte nödvändigtvis samma utveckling inom samma familj i grannländerna.

””

"Tuffaste kraven"

Det är oklart vilken effekt utvecklingen i Tyskland kommer att få i Sverige, anser han.

””

Men om AFD skulle växa i hela Tyskland och bli en faktor som de andra partierna tar in när de utformar Tysklands migrationspolitik kan det få indirekta effekter i Sverige.

””

TT