Nyheter

Ordförande i Gazautredning hoppar av

Ordföranden i FN:s utredning av kriget mellan väpnade grupper i Gaza och Israel i somras, William Schabas, hoppar av sitt uppdrag. Bara timmarna efter det att han utnämndes kom massiv kritik mot hans lämplighet.(TT)
Publicerad 3 februari 2015
””

Precis som med den förra FN-utredningen om den militära operationen i Gaza 2008-2009, den så kallade Goldstonerapporten, har kritiken varit lavinartad mot William Schabas och hans utredning från första sekund. Det tog bara några timmar innan en film började spridas, där Schabas ses kritisera den israeliska regeringens politik.

Netanyahu "största hotet"

Förutom hårda ord från Israel kritiserade även Kanadas utrikesminister Schabas för att han tidigare ska ha sagt â??varför ger vi oss på Sudans president för Darfur och inte Israels president för Gaza?" och för att ha kallat den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu för "det största hotet mot Israels överlevnad".

Israel meddelade att landet inte kommer att medverka i rådets utredning eftersom man anser att den kanadensiske juristen Schabas är antiisraelisk. Samma beslut togs också gällande Goldstonerapporten.

Netanyahu välkomnar William Schabas avhopp och hävdar att det är dags att lägga utredningen om israeliska krigsbrott på hyllan, skriver Ynetnews.

Vill undergräva ICC

Israels relation till olika internationella rättsinstanser är allt annat än god. Nyligen inledde regeringen en kampanj för att undergräva Internationella brottmålsdomstolen, ICC, sedan den beslutat att öppna en förberedande utredning som inkluderar fjolårets Gaza-krig. Regeringen, som själv inte är medlem i ICC, försökte förmå Kanada, Australien och Tyskland att sluta betala in medlemsavgifter till ICC.

I Gazakriget 2014 dödades nära 2 200 palestinier och 73 israeler, enligt FN.

TT