Annons
Nyheter

Elva döda efter bränderna i Kalifornien

Elva personer har dött efter skogsbränderna i norra Kalifornien. Dödssiffran väntas stiga. - Jag är i chock och är bara glad att min familj överlevde, säger Travis Hohler, vars barndomshem brann ner, till TT. Femton olika bränder härjar i norra Kalifornien sedan söndagskvällen lokal tid.(TT)
Publicerad 10 oktober 2017

Femton olika bränder härjar i norra Kalifornien sedan söndagskvällen lokal tid. Värst drabbade är områdena strax norr om San Francisco, som är kända för vinproduktion.

I områdets största stad Santa Rosa har hela kvarter förvandlats till aska. Omkring 1 500 byggnader och 30 000 hektar mark har hittills brunnit ned, uppger Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (CAL FIRE).

Annons

Travis Hohlers föräldrahem i Santa Rosa totalförstördes av lågorna på söndagen. Hans föräldrar vaknade mitt i natten till doften av rök. I samband med detta kom ett evakueringslarm, och tjugo minuter senare hade elden nått deras hus.

””

Tusentals evakuerade

I området har omkring 25 000 människor evakuerats. Evakueringscenter har ordnats i kyrkor, skolor och andra samlingsplatser. Många söker också skydd hos vänner och familjemedlemmar som inte drabbats av branden.

Elden spreds av ovanligt starka vindar på upp till 110 kilometer i timmen. Under måndagen lugnade vindarna ned sig något, vilket bromsat spridningen. Men räddningstjänsten har fortfarande problem att få kontroll på elden.

Elva personer har hittills dött i samband med bränderna, sju i Santa Rosa, två i Napa County, och ytterligare två i Mendocino County. Men myndigheterna befarar att dödssiffran kommer att stiga.

””

Skolorna stängde

Skolorna har stängts ned på grund av röken från bränderna, som sprider sig över området. Luftkvaliteten gör att och människor uppmanas att hålla sig inne.

Julie Tenorino, som bor i Petaluma, söder om Santa Rosa, trodde länge att hon skulle evakueras, vilket aldrig skedde.

””

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har förklarat delar av delstaten som katastrofområde.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons