TT-Utrikes

PLO krävs på terrorskadestånd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En jury i en domstol i New York kräver palestinska organ på 218 miljoner dollar (motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor) i skadestånd till amerikanska offer för sex olika terrorattacker i Israel mellan 2002 och 2004. Palestinska advokater avvisar kraven.(TT)

En jury i en domstol i New York kräver palestinska organ på 218 miljoner dollar (motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor) i skadestånd till amerikanska offer för sex olika terrorattacker i Israel mellan 2002 och 2004. Palestinska advokater avvisar kraven.

Efter en dags överläggningar finner juryn Palestinska myndigheten (PA) och paraplyorganisationen PLO skadeståndsskyldiga på 25 olika punkter. Attackerna krävde totalt 33 människors liv och skadade 390 andra.

Elva amerikanska familjer hade lämnat in stämningen och hävdade att PA och PLO stöttat attackerna - som utfördes av medlemmar av islamistiska Hamas och av al-Aqsa-martyrernas brigader.

PA:s advokater sade i förra veckan att organisationen inte kan hållas ansvarig för de "galna och hemska" attackerna och hävdade att gärningsmännen agerade helt utan sanktion uppifrån.