Annons
Nyheter

Pressad Kurz ger högerpopulister mer spelrum

En ny österrikisk regering ska vara på plats innan jul - så lyder löftet från valvinnaren ÖVP:s partiledare Sebastian Kurz. Pressen på honom att lyckas kan ge koalitionspartnern, högerpopulistiska FPÖ, stort inflytande på politiken.(TT)
Publicerad 10 december 2017

Han har kallats ett politiskt underbarn, och lyckades på bara några månader ta ÖVP från en tredjeplats i opinionsmätningarna till valvinst när Österrike höll nyval i oktober. Men Sebastian Kurz framgång och bilden av honom som en person som snabbt uppnår resultat är inte enbart av godo, enligt Reinhard Heinisch, statsvetare vid universitetet i Salzburg.

Det har också ökat pressen på Kurz att snabbt nå en överenskommelse med FPÖ och bilda regering, vilket kan ha påverkat maktförhållandena inför diskussionerna.

””
Annons

Dynamiken ändras

En av de frågor som det nu förhandlas om är direktdemokrati, som FPÖ vill se mer av. Partiet anser att om en förutbestämd andel av de röstberättigade i landet vill det, så ska vissa frågor beslutas genom folkomröstning.

””

Det har talats om en gräns på minst tio procent, alltså ungefär 640 000 röstberättigade, enligt tidningen Die Presse. På det sättet skulle man enkelt kunna få till omröstningar om olika EU-frågor, exempelvis medlemskapet, säger Heinisch.

””

Nynazistisk bakgrund

På förhandlingsbordet ligger också de olika ministerposterna. Det har läckt uppgifter om att FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache förutom att han blir vicekansler också kan få ansvara för ett nytt departement, kallat Heimatschutz, "hemlandsskydd". Exakt vad det ska ägna sig åt är oklart, men det handlar om försvarsfrågor i någon form. Att Strache i sin ungdom rörde sig i nynazistiska kretsar skaver dock hos många.

””
””

Det har sagts att den nya regeringen ska stå klar den 20 december. Men det finns även uppgifter som pekar på att den presenteras redan under veckan som kommer.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons