Nyheter

Protester mot kuppmakare i Jemen

Allt fler fördömanden görs av Huthi-milisens maktövertagande i Jemen. FN-chefen Ban Ki-Moon kräver att Jemens avsatta president Abd Rabbu Mansur Hadi ska återinsättas. Ett FN-sändebud säger att parterna ska mötas på måndagen.(TT)
Publicerad 8 februari 2015

Ban konstaterar att "situationen försämras mycket, mycket allvarligt" efter Huthi-milisens upplösning av regeringen och parlamentet i Sanaa i fredags.

””

FN-sändebudet Jamal Benomar sade sent på söndagen att samtliga parter, inklusive Huthi-milisen, har gått med på att återuppta politiska samtal i huvudstaden Sanaa under måndagen.

Huthi-milisen bildade i fredags ett "presidentråd" för att fylla maktvakuumet.

Gulfstaternas samarbetsråd har beskrivit maktövertagandet som en kupp. Hadi har i praktiken befunnit sig i husarrest sedan milisen intog hans presidentpalats och viktiga regeringsbyggnader förra månaden och tvingade honom att lämna in sin avskedsansökan.

Landet har varit instabilt sedan det blodiga upproret, inspirerat av "arabiska våren", fällde den långvarige ledaren Ali Abdullah Saleh 2012.

Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi kallar maktövertagandet för en kupp som kommer att framkalla ännu mer våld i den plågade medlemsstaten. Den shiitiska milisens maktövertagande oroar de huvudsakligen sunnitiska grannländerna som anser att det kommer att leda till "mer splittring och våld".

TT