Annons
Nyheter

Putin ska "popularisera" historien

Rysslands president Vladimir Putin har enligt medieuppgifter beordrat bildandet av ett nationalgarde som ska lyda direkt under Kreml. Han har även beordrat skapandet av en stiftelse som ska "popularisera" den ryska historien, något som anses vara Moskvas senaste försök att ge upprättelse åt Sovjettiden.(TT)
Publicerad 6 april 2016

Den nya styrkan, ett nationalgarde med en styrka på 210 000 personer, ska lyda direkt under Putin, skriver SVT Nyheter med hänvisning till den tyska tidningen Die Welt. Det är 140 000 personer ur inrikestrupperna, 40 000 ur specialpolisen Omon samt ytterligare andra enheter som ska slås ihop till den nya styrkan.

Den ska under Putins befäl bekämpa kriminalitet och terrorism och ledas av presidentens tidigare livvaktschef Viktor Zolotov.

Annons

Mot demonstrationer

Utländska experter menar att Kreml planerar för det värsta, och är rädda för demonstrationer i samband med framtida val.

Detta förnekas av Putins talesperson Dmitrij Peskov, som ändå medger att styrkan ska kunna sättas in mot icke tillståndsgivna demonstrationer.

Putin har även beordrat skapandet av en stiftelse som ska "popularisera" den ryska historien, något som anses vara Kremls senaste försök att ge upprättelse åt Sovjettiden.

Heta historiska frågor

Sovjets roll under andra världskriget, särskilt det tidiga samarbetet med Nazityskland, är het politisk fråga och Moskva motarbetar alla försök att framställa Röda armén som något annat än Europas befriare.

Stiftelsen ska "popularisera rysk historia i vårt land och utomlands, skydda det historiska arvet och det ryska folkets traditioner", står det i Putins dekret.

Han utser Sergej Naryshkin, talman i parlamentet, att leda stiftelsen och namnger även delaktiga experter. Naryshkin har verkat mot det han kallat "falsifiering" av historien - särskilt när det gäller arvet efter världskriget och Sovjets efterföljande grepp om Östeuropa.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons