Nyheter

Röd brevlåda hett byte

Vyerna längs Storbritanniens vägar förändras, och det är tjuvar som ligger bakom den estetiska omvälvningen: de stjäl röda brevlådor. Nu har postverket Royal Mail förklarat krig mot brevlådebanditerna.(TT)
Publicerad 3 augusti 2015

Vyerna längs Storbritanniens vägar förändras, och det är tjuvar som ligger bakom den estetiska omvälvningen: de stjäl röda brevlådor.

Nu har postverket Royal Mail förklarat krig mot brevlådebanditerna. Posten tar till sofistikerade metoder för att avslöja skurkarna och hitta stöldgodset, bland annat märkning och elektronisk spårning.

Det är främst i avkrokar lådorna försvinner - ungefär 200 stycken om året, enligt lådkramarna i sammanslutningen Letter Box Study Group. Sällskapet har identifierat inte mindre 800 olika typer av brevlådor som använts i riket genom tiderna, och somliga är riktiga rariteter.

Tjuvjägarna identifierar för sin del tre olika motiv hos marodörerna: De säljer metallen till skrotföretag, de vill åt breven i lådan eller de vill sälja själva lådan på marknaden för udda, äldre föremål. Vissa av de mer eftersökta modellerna uppges vara till salu för motsvarande över 70 000 kronor på auktionssajter.

TT