Annons
Nyheter

Ryskt fokus när Nato möts i Polen

Nato spännerna musklerna mot öst när försvarsalliansen håller toppmöte på den plats där ärkefienden en gång bildade sin Warszawa-pakt. Middagsgästen Sverige knyts samtidigt allt närmare till alliansen.(TT)
Publicerad 7 juli 2016

När Nato-ledarna samlas i Warszawa under fredag och lördag finns såväl statsminister Stefan Löfven (S) som utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på plats för Sverige.

Wallström och Hultqvist deltar i olika möten med sina respektive kollegor medan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö är särskilt inbjudna till fredagskvällens finmiddag i det polska presidentpalatset.

Annons

"Finland och Sverige tillhör våra mest aktiva partner. Vi delar samma värderingar. Vi står inför samma utmaningar. Och vi har en gemensam inställning till säkerhetssituationen", säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i e-postkommentarer till de nordiska nyhetsbyråerna TT, NTB och FNB inför mötet.

"Dörren är öppen"

Nato är samtidigt försiktigt med att säga för mycket om huruvida Sverige och Finland ska knytas ännu närmare alliansen och kanske till och med bli medlemmar.

"Jag tänker inte blanda mig i pågående interna debatter", säger Stoltenberg, men påpekar också att "dörren är öppen för alla europeiska demokratier" och att det inte kommer att vara svårt för de nordiska länderna att klara av kraven.

"Finland och Sverige behöver visa politisk och militär förmåga för att bidra till Natos mål. Det bör inte vara särskilt svårt för två så kapabla och engagerade länder", säger Nato-chefen till TT, NTB och FNB.

Vill samarbeta

Statsminister Löfven och den svenska regeringen är dock föga intresserade av medlemskap just nu. Däremot utökar man gärna samarbetet med försvarsalliansen.

””

Även EU i sin helhet håller på att utveckla sitt Nato-samarbete och ska i Warszawa skriva under ett nytt samarbetsavtal, för att bland annat gemensamt bekämpa cyberhot.

Bataljoner i öst

Huvudämnet för Nato-ledarna i Warszawa blir ändå det knaggliga förhållandet till Ryssland. Nato har förstärkt sina snabbinsatsstyrkor och nu ska dessutom fyra nya bataljoner placeras i Polen och de baltiska länderna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons