Annons
Nyheter

Ryssland: Satellit kan förklara radioaktivitet

I september kom europeiska larm om skyhöga koncentrationer av det radioaktiva ämnet rutenium-106 i Ryssland vid Uralbergen. Landets myndigheter har konsekvent förnekat en olycka vid atomanläggningen i Mayak.(TT)
Publicerad 8 december 2017

I september kom europeiska larm om skyhöga koncentrationer av det radioaktiva ämnet rutenium-106 i Ryssland vid Uralbergen. Landets myndigheter har konsekvent förnekat en olycka vid atomanläggningen i Mayak.

Nu avfärdar ryska forskare teorin att radioaktiviteten kommer från Mayak och framför i stället teorin att satellitdelar som tagit sig igenom atmosfären är orsaken.

Annons

Medicinska tester visar att ingen i personalen i Mayak hade spår av rutenium-106 mellan den 1 augusti och 30 november, enligt Vladimir Boltunov som lett kärnforskarnas utredning.

Det franska institut som i november larmade om radioaktiviteten har tidigare avfärdat satellitförklaringen som "mycket osannolik".

Rutenium-106 är en produkt som uppstår när atomer klyvs i en reaktor och används också i vissa medicinska behandlingar. Isotopen förekommer inte naturligt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons