Nyheter

Så många kycklingvingar äts under Super Bowl

Philadelphia Eagles gör sig redo att drabba samman med New England Patriots. Men de sportsliga prestationerna i Super Bowl hamnar lätt i skymundan av en jättelik matorgie där ingen ska behöva gå utan öl, guacamole och kycklingvingar. Den amerikanska NFL-finalen är i princip helig i USA.(TT)
Publicerad 3 februari 2018

Den amerikanska NFL-finalen är i princip helig i USA. Men när miljontals amerikaner bänkar sig framför Super Bowl på söndag handlar det lika mycket om allt runt omkring som om själva sportevenemanget. Mat till exempel.

Endast thanksgiving trumfar Super Bowl när det gäller mängden käk som konsumeras vid ett och samma tillfälle i USA. Och i år spår National Chicken Council ett rekordstort intresse för friterade kycklingvingar - 1,35 miljarder. Det är 20 miljoner fler jämfört med 2017, enligt intresseorganisationen.

Tre varv runt jorden

Med så många kycklingvingar skulle det gå att lägga 625 stycken på varje sittplats i alla 32 NFL-arenor, enligt NCC som också säger sig ha räknat ut att de skulle nå tre varav runt jorden om de lades ut på en lång rad.

Andra kan inte tänka sig finalen i amerikansk fotboll utan nachos. I år kommer det att gå åt omkring 63 000 ton avokado, enligt intresseorganisationen California Avocado Commission. Majoriteten kommer att sluta som guacamole - vilket innebär att det även kommer att krävas omkring 13 000 ton tortillachips.

Öl för miljarder

Många sköljer ned maten med alkohol. Förra året såldes öl för 1,3 miljarder dollar i samband med Super Bowl, enligt analysföretaget Nielsen. Av deras uträkningar framgår också att 86 miljoner dollar lades på popcorn, 278 miljoner dollar på potatischips och 198 miljoner dollar på fryspizza.

När så många människor förbereder sig för fest brukar också jordbruksdepartementet passa på att publicera sina bästa tips för att undvika matförgiftning. God handhygien och rena köksredskap är "det bästa försvaret för att undvika att dina lagkamrater blir knockade av livsmedelsburna sjukdomar" manar departementet.

TT