Annons
Nyheter

Säkerhetstjänstens chef sparkad i Nigeria

Säkerhetsstyrkor blockerade ingången till Nigerias parlament i huvudstaden Abuja och vägrade släppa in en del tjänstemän och journalister. Den skärpta rivaliteten mellan president Muhammadu Buhari och hans politiska motståndare tros ligga bakom - och säkerhetstjänstens chef har fått sparken.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Under den inledande timmen stängdes även parlamentsledamöter ute på tisdagen när poliser och medlemmar ur säkerhetstjänsten, vissa av dem med huvor, tog kontroll över ingången.

Enligt den tillförordnade presidenten Yemi Osinbajo skedde säkerhetsstyrkornas blockad av parlamentet utan president Buharis och hans regerings vetskap. "Övertagandet" av parlamentet har inte godkänts och det är "fullständigt oacceptabelt", skrev han i ett uttalande.

Annons

President Muhammadu Buhari är på semester och befinner sig just nu inte i Nigeria, varför Osinbajo formellt styr landet.

Säkerhetstjänstens chef sparkad

Osinbajo, avskedade snart nog chefen för landets nationella säkerhetstjänst Lawal Musa Daura, skriver hans talesperson på Twitter.

Även ledande företrädare för oppositionen fördömde det som hände vid parlamentet. Atiku Abubakar - som var vicepresident i landet 1999-2007 och kandiderar för oppositionspartiet PDP till presidentposten i nästa års val - sade enligt AFP att det rör sig om ett "olagligt och odemokratiskt försök av fascistiska krafter" att tvinga fram en förändring av senatens ledning.

I förra veckan inledde parlamentet ett uppehåll i sitt arbete fram till den 25 september men möten hålls där ändå.

Många avhoppade

Polisen har inte kommenterat händelsen. Men under de senaste veckorna har flera parlamentsledamöter hoppat av från det styrandet partiet APC och anslutit sig till oppositionen.

Det spekuleras i att parlamentariker lojala med Buharis APC är ute efter Bukola Saraki, ordförande i senaten. I förra veckan lämnade han APC och gick över till PDP, det största oppositionspartiet. APC har manat honom att avgå, och misstänker att han är den dolda kraften bakom avhoppen som skadat partiet och Buharis chans att bli återvald.

Sammanlagt 14 medlemmar ur den 109 platser starka senaten och 37 medlemmar i det 360 platser stora representanthuset har hoppat av från APC.

Avsätta Saraki

Annons

Enligt Sarakis anhängare var blockaden en del av en plan för att avsätta och ställa honom inför riksrätt. Efter blockaden möttes han i parlamentet av jublande anhängare.

"Vi uppmanar nigerianer och det internationella samfundet att fördöma detta olagliga intrång i nationalförsamlingen och försöket att kväva lagstiftaren som odemokratisk, ociviliserad och oansvarig, skrev Saraki på Twitter.

Nigeria håller president- och parlamentsval i februari nästa år.

Primärval i partiet ska hållas mellan augusti och oktober, och missnöjet har ökat med presidentens sätt att styra landet och hans hantering av våldet runt om i Nigeria.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons