Nyheter

Sánchez stabschef en "politikens spinndoktor"

Beskedet om att Iván Redondo, en politisk strateg utan koppling till socialistpartiet PSOE, blir den nye premiärministern Pedro Sánchez högra hand är hett nyhetsstoff i Spanien och på sociala medier. "Regeringschefen har valt att öppna en ny epok med sin regering . . .(TT)
Publicerad 8 juni 2018

"Regeringschefen har valt att öppna en ny epok med sin regering ... där han föredrog att inte välja sina två närmaste medarbetare i Ferraz (partihögkvarteret)", skriver El País.

På sociala medier kritiseras valet av Redondo till stabschef, med syftning på hans bakgrund som strateg för konservativa Partido Popular, PP, och hans eventuella kopplingar till främlingsfientliga uttalanden under regionala valkampanjer.

"Utnämningen av Iván Redondo till stabschef visar att PSOE har övergivit ideologin och lämnat över till marknadsföringen. Om det råder ingen tvekan", lyder en kommentar på Twitter.

Dagstidningen Público beskriver på opinionsplats agerandet som "machiavelliskt".

Sánchez får samtidigt kritik från vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias för att vara arrogant och "tro sig kunna regera ensam". Regeringen tvingas luta sig både mot Podemos och mot basker och katalaner som var med och fällde Rajoy.

Kontroversiell valkampanj

Iván Redondo, 37, har förut arbetat för konservativa Partido Popular (PP) i egenskap av stabschef för den tidigare regionala regeringschefen i Extremadura, José Antonio Monago.

Redondo har även haft posten som politisk rådgivare åt PP-ledaren Xavier García Albiol i Katalonien, som under sin kontroversiella kampanj för borgmästarposten i staden Badalona anklagades för främlingsfientlighet. Bland annat beskyllde Albiol rumänska romer för att ha kommit till Badalona med huvudsyftet att begå brott, skriver AFP.

"Politisk spinndoktor"

Den entusiastiske schackspelaren Redondo var en av arkitekterna bakom misstroendevotumet som fällde förre premiärministern Mariano Rajoy. Han beskrivs ofta som en politikens spinndoktor; medial, snabb, effektiv och lojal mot sin arbetsgivare - oavsett politisk färg.

Som politisk analytiker skrev han på sin blogg i maj 2017:

"Korruption sänker varumärket PP ... om vi fokuserar på det politiska schackpartiet som är på gång kan vi se att det finns en hög sannolikhet för att Sánchez kan bli premiärminister."

TT