Saudiska kvinnor tar plats bakom ratten
Doften av nylagd asfalt blandar sig med ökensanden som har dragit in över den saudiska huvudstaden. På det vidsträckta område som utgör Prinsessan Nourahs universitet, det största för kvinnor i världen, läggs sista handen vid ett övningsområde komplett med trafikljus, påfart till motorväg och en stor sandyta i stället för den i Sverige obligatoriska halkbanan.
Här ska kvinnor övningsköra inför den historiska dagen den 24 juni. Och redan innan körskolan SDS slagit upp portarna ska 85 000 körkortssugna ha registrerat sig på nätet. De räknar med att examinera 6 000 studenter per månad - det kommer med andra ord att ta tid att få ut kvinnorna på vägarna.
””
Olika moment
Utbildningen är minst 30 timmar lång. Efter teorin tar två timmar simulatorträning vid innan eleverna går över till ett praktiskt moment. Än så länge kommer kvinnorna enbart att få köra inom universitetsområdet, där väntar 200 vita bilar på de nya adepterna.
Men kvinnorna kommer inte bara att få lära sig om hastighetsbegränsningar, trafikvett och vägmärken. Det finns fortfarande ett djupt rotat motstånd mot att icke-män ska ta plats i förarsätet i det könssegregerade kungadömet. Aktivister har betraktat den konservativa traditionen som sinnebilden av kvinnoförtrycket i landet. Så sent som 2013 hävdade en religiös ledare att kvinnors äggstockar kunde ta skada om de körde bil.
””
"Frihetskänsla"
De omkring 600 körskolelärarna är alla kvinnor och kravet för att få jobb har varit att de har ett utländskt körkort. Hussah Mohammed minns första gången hon körde bil - i USA.
””
””
Så snart förbudet hävs kommer Mohammed att börja köra bil till jobbet. I dagsläget anställer en del familjer en chaufför som kör hushållets kvinnor mellan arbete, skola och fritidsaktiviteter, men det är dyrt. Hussah Mohammed har inte råd och taxiresorna till jobbet börjar bli kännbara i plånboken.
””
När 33-åriga Nouf Saleh i september förra året fick ett sms från sina vänner om nyheten om bilkörningen kunde hon knappt sova. Men för egen del kommer hon att vänta omkring ett år innan hon ger sig ut i trafiken.
””
””
Praktiskt problem
Innan 39-åriga Abeer Aldossari fick jobb var bilkörningen ingen stor grej, hon har en chaufför som kör runt henne i Riyad. Men nu vill hon bli ännu mer självständig och slippa stå och vänta på att bli upplockad.
””
””
TT