Nyheter

Schengen vacklar i flyktingkrisen

Allt fler länder sätter in skärpta gränskontroller för att hantera migrant- och flyktingflödet genom EU. Oenigheten är fortsatt stor om hur de asylsökande ska fördelas.(TT)
Publicerad 14 september 2015

En kilometerlång bilkö bildades på måndagen vid gränsövergången i Freilassing mellan Österrike och Tyskland, där två polismän kontrollerade förarnas id-handlingar.

””

Tyskland, Österrike och Slovakien har alla infört olika former av kontroller vid gränserna. Nederländerna är på väg.

Polis och soldater

Schengen-samarbetets bestämmelser om fri rörlighet utan passkontroller mellan medlemsländerna naggas därmed ytterligare i kanten. Men Österrike försäkrar att kontrollerna genomförs inom ramen för avtalet, som slår fast att länderna vid speciella tillfällen får genomföra gränskontroller.

Österrike sätter dessutom in 2 200 soldater för att bistå myndigheterna i hanteringen av flyktingströmmarna inne i landet, liksom vid gränsen.

Från Ungern - där skärpta regler träder i kraft på tisdagen - började polis och militär på måndagseftermiddagen stänga till det område vid gränsen mot Serbien där de största migrant- och flyktingskarorna tar sig in i landet.

Möte i Bryssel

I Bryssel satt samtidigt EU-ländernas migrationsministrar och funderade på hur krisen ska behandlas. EU-kommissionen vill se länderna ta hand om ytterligare 120 000 asylsökande som kommit till Grekland, Italien och Ungern och dessutom införa ett permanent system där länderna solidariskt hjälper varandra vid liknande kriser.

Men oenigheten är stor. Polens premiärminister Ewa Kopacz lät meddela på måndagen att hennes land inte accepterar några kvoter.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) var pessimistisk när han anlände till mötet.

””

Om inte migrationsministrarna kan nå en principuppgörelse har EU:s permanente ordförande Donald Tusk varslat för att ländernas stats- och regeringschefer i stället kan kallas in för att avgöra frågan.

TT