Nyheter

Trump: Miljoner ska deporteras

Uppemot tre miljoner migranter ska deporteras från USA när Donald Trump övertagit makten. Och den utlovade muren längs gränsen mot Mexiko kommer att byggas, även om den delvis blir ett stängsel, säger blivande presidenten i en tv-intervju.(TT)
Publicerad 13 november 2016

Under presidentvalskampanjen sade Trump vid upprepade tillfällen att en mur ska byggas vid USA:s södra gräns, och att Mexiko ska stå för notan. Intervjuad i CBS inflytelserika nyhetsmagasin 60 Minutes säger Trump nu att han kan tänka sig ett stängsel i stället, "åtminstone delvis".

I intervjun, som sänds på söndagskvällen amerikansk tid, säger Trump också att miljontals papperslösa immigranter ska skickas ut ur landet eller spärras in:

””

Planer smids

Samtidigt ska Donald Trump snart sätta sig ner med sina närmaste rådgivare för att smida planer.

Trump väljer Republikanernas partiordförande Reince Priebus till den mäktiga posten som stabschef i Vita huset. Det bekräftades i ett uttalande sent på söndagen. Valet ger Trump en välbehövlig förbindelse till representanthusets talman och Preibus vän Paul Ryan.

Arga demonstranter

I skyskrapan Trump Tower på Manhattan i New York, där Trump både bor och hans kampanj har sitt högkvarter, råder en febril aktivitet, samtidigt som byggnaden är omringad av arga demonstranter. Under helgen har Trump bland annat fått besök av den brittiske högerpopulisten Nigel Farage.

””

Trump och hans medarbetare har inte bara att bestämma vilka som ska ingå i den kommande regeringen - ytterligare flera hundra tjänstemannaposter ska tillsättas.

TT