Annons
Nyheter

Spanien splittrat om katalansk omröstning

Det blev ett rungande ja till självständighet i den katalanska folkomröstningen, även om valdeltagandet var lågt. Men i andra regioner är många helt oförstående inför separatismen. - De vill rycka bort en del av Spanien som också är min, säger Sevillabon Javier Ojeda till TT.(TT)
Publicerad 4 oktober 2017

Ingen lösning är i sikte på den politiska krisen i Spanien efter söndagens självständighetsomröstning i Katalonien. Regionpresident Carles Puigdemont lovar trotsigt att utlysa självständighet inom några dagar, medan Madrid hotar med rättsliga åtgärder.

Katalanerna själva är splittrade. Men bilderna på polisvåld under omröstningen har sannolikt samlat fler bakom Puigdemonts linje. Ett tecken på det var tisdagens enorma manifestationer i Barcelona.

Annons

Javier Ojeda suckar, och påpekar att folkomröstningen förklarats olaglig.

””
””

"Ökat polariseringen"

Ett av argumenten från självständighetsivrande katalaner är att den rika regionen tvingas bidra orättvist mycket till resten av landet. Det ger inte Javier Ojeda mycket för.

””

41-åriga "Carla" från Córdoba, som inte vill citeras med sitt riktiga namn, ser hela frågan som ett politiskt spel från båda sidor.

””

Stöd från Baskien

Hon tycker att Madrid borde ha gjort mer för att stoppa folkomröstningen. Samtidigt oroar hon sig över att krisen tar kraft från viktigare frågor, som den ekonomiska återhämtningen i landet.

””

Enligt en opinionsmätning gjord före folkomröstningen ansåg 60 procent av spanjorerna att regeringen borde förbjuda den. I Baskien, med en egen lång historia av självständighetssträvan, är förståelsen för katalanerna större.

Den spanska regeringen har sig själv att skylla efter att under så lång tid ha ignorerat minsta krav på förhandlingar, säger 35-åriga Jagoba Letamendia från San Sebastián.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons