Annons
Nyheter

Spansk domare ber domstol utreda partiledare

En spansk domare har bett landets högsta domstol utreda om Pablo Casado, ledaren för Spaniens konservativa parti Partido Popular (PP), gjort sig skyldig till "mutbrott och tjänstefel". Domaren anser att Casado fått en mastersexamen i juridik som en "gåva".(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Domaren Carmen Rodriguez-Medel ber landets högsta domstol gå vidare med misstankarna - den enda instans som får utreda Casado på grund av hans särskilda rättsliga status som parlamentariker.

Den 37-årige Casado utsågs till ny partiledare i juli efter Mariano Rajoy, som fick gå på grund av en korruptionsskandal.

Annons

Enligt domaren har Casado fått sin examen vid Kung Juan Carlos-universitetet i Madrid 2009 utan att delta vid vare sig föreläsningar eller tentor. Partiledaren har medgett att han inte var på föreläsningar men sagt att examen bygger på inlämnade "arbeten". Domaren säger dock att hon inte hittat några spår av sådana arbeten på universitetet.

Universitetet är i centrum för en skandal kallad "mastergate". Också Casados partikamrat Cristina Cifuentes, som nu avgått från posten som PP-chef i Madrid-regionen, ska ha fått sin examen där på tvivelaktigt sätt.

Men även höga företrädare för Socialistpartiet har hävdat oriktiga akademiska meriter.

Under måndagen klargjorde Casado att han inte tänker avgå och partiet stödjer honom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons