Annons
Nyheter

Stabilt stöd för Macron trots protester

Vissa strejkar och protesterar. Andra jublar än. Efter ett år som president funderar fransmännen fortfarande på om Emmanuel Macron är fågel eller fisk. Men skulle det hållas val igen skulle hans seger antagligen bli lika klar som i fjol.(TT)
Publicerad 4 maj 2018

Värmebölja råder i Strasbourg, precis som under de där dagarna i juni 2017 då förre ekonomiministern Emmanuel Macron säkrade sig en total majoritet i det franska parlamentet efter segern i presidentvalet mot Nationella frontens Marine Le Pen.

Vid juridiska fakulteten på Strasbourgs universitet är det också hett. När TT kommer på besök är institutionen blockerad, som en av följd av landsomfattande protester mot Macrons politik från missnöjda studentorganisationer.

””
Annons

"Ständiga förändringar"

Men alla håller inte med.

””

I TT:s lilla mini-enkät i solskenet får Macron stöd av två av sex tillfrågade studenter. Det är ungefär lika många som i en mätning från opinionsinstitutet Ifop, där 33-36 procent säger att de skulle rösta på Macron i en första valomgång, om det hölls ett nytt presidentval redan i dag.

Det är faktiskt runt 10 procentenheter mer än i valet i fjol, trots att motståndarna gärna påpekar att bara 44 procent av fransmännen tycker att presidenten gör ett bra jobb. Det stödet har å andra sidan varit ganska stabilt ändå sedan han tillträdde som president.

"Översittarfasoner"

Även bland Parisbor är bilden delad. Claudine, som inte vill utge sitt riktiga namn eftersom hon i sitt yrke inte bör uttrycka sig politiskt,är en av dem som röstade för Macron men känner sig besviken över vad hon beskriver som hans översittarfasoner.

””

"Han är ärlig"

Marknadsdirektör Louis de Fouchier tillhör presidentens La République En Marche-parti och beskriver sig själv som ett av Macrons "superfans".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons