Annons
Nyheter

Starbucks öppnar toaletter efter rasismkritik

Alla får använda toaletterna på den amerikanska kafékedjan Starbucks - oavsett om de har handlat eller inte. Beslutet följer på omfattande kritik mot hur svarta kunder behandlas.(TT)
Publicerad 13 maj 2018

I mitten av april larmade butikschefen på ett Starbucks i Philadelphia polisen sedan två svarta män bett om att få använda toaletten utan att ha gjort något inköp. De väntade på en affärsbekant och leddes ut i handbojor sedan de vägrat att lämna kaféet.

Ett videoklipp från händelsen fick snabbt spridning och runt om i USA gick människor samman för att protestera mot vad som beskrivs som ett utslag av rasism. För Starbucks innebar det en pr-katastrof och företaget tvingades be om ursäkt. Männen har också nått en uppgörelse med både staden och Starbucks.

Annons

Utbildar anställda

Som en följd av händelsen kommer 8 000 Starbucks att stänga ner i USA den 29 maj för att utbilda anställda om fördomar och bemötande. Och i veckan meddelades att toaletterna kommer att vara öppna för alla.

””
””

Droger och prostitution

Men Starbucks klosettpudlande riskerar också att öppna dörren för andra problem. Amerikanska medier har beskrivit offentliga toaletter som den nya frontlinjen i landets utbredda opioidepidemi - som kräver tiotusentals liv varje år. 2004 plöjde Seattle in flera miljoner i självrengörande toaletter, men fick stänga dem efter fyra år eftersom de förvandlades till platser för skenande drogmissbruk och prostitution, rapporterar BBC.

Men för landets många hemlösa kan tillgången till toaletter också utgöra en stor och viktig skillnad i det dagliga livet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons