Annons
Nyheter

Steve Bannon tvingas lämna säkerhetsråd

President Donald Trumps kontroversielle chefsstrateg Steve Bannon förlorar sin permanenta plats i presidentens nationella säkerhetsråd.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Ommöbleringen, som först rapporterades av nyhetskanalen Bloomberg, innebär också att landets nationelle underrättelsechef Dan Coats och högste militärchef Joseph Dunford får permanenta platser i det mäktiga rådet.

Det väckte stor uppmärksamhet och kritik att Bannon fick en sådan permanent plats, bara dagar efter att Trump tillträtt som president i januari. Dels är det ovanligt att en politisk strateg får en sådan roll och dels är Bannon omstridd. Han var tidigare ordförande för Trumps presidentkampanj och innan dess chef för nyhetssajten Breitbart, som beskrivits som en plattform för de högerextrema så kallade alt-rightrörelserna.

Annons

Uppdrag slutfört

Nyhetskanalen CNN skriver att Bannons höga placering i säkerhetsrådet enbart var till för att överse dåvarande nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynns arbete med att minska rådets bredd och auktoritet, något som utökats under företrädaren och demokraten Susan Rice. Men Flynn tvingades lämna sin post efter rekordkort tid då det framgick att han inte sagt hela sanningen om sina samtal med Rysslands USA-ambassadör till vicepresident Mike Pence. Han ersattes i februari av armégeneralen H R McMaster.

Donald Trump har inte kommenterat ommöbleringen, men Bannon själv säger i en kort skriftlig kommentar att hans roll var att bringa ordning i säkerhetsrådet, sedan det vuxit snabbt under Rice. "Nu har general McMaster rådet tillbaka i sin egentliga funktion", skriver Bannon.

Mörk syn på USA

Steve Bannon anses stå Trump mycket nära och ses som en person som ligger bakom presidentens dystopiska syn på sitt hemland. Denna var tydligt i Trumps installationstal i januari där han talade om "blodbad" i amerikanska städer - och utmålade sig som den ende som kan rädda ett USA på avgrundens rand.

Men sedan dess har presidenten haft stora motgångar. Bland annat har det lagförslag som Trump och Republikanernas hoppades skulle riva upp och ersätta föregångaren Barack Obamas sjukförsäkringslag dragits tillbaka, eftersom det inte hade tillräckligt med stöd i representanthuset. Lägg därtill att Trumps uppmärksammade inreseförbud för personer från företrädelsevis muslimska länder stoppats i domstol som grundlagsvidrigt. Och utredningarna rörande huruvida Moskva och Trumpkampanjen samarbetade kring dataläckor under fjolårets presidentval växer och blir alltmer infekterade.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons