Annons
Nyheter

Stor exportökning av smutsig koks till Indien

Smogen ligger i hälsofarligt täta skyar över indiska storstäder. En granskning av nyhetsbyrån AP har visat att importen av smutsig så kallad petroleumkoks ("petcoke") från USA har ökat kraftigt och nu säger den indiska regeringen att införseln på sikt ska strypas.(TT)
Publicerad 6 december 2017

Smogen ligger i hälsofarligt täta skyar över indiska storstäder. En granskning av nyhetsbyrån AP har visat att importen av smutsig så kallad petroleumkoks ("petcoke") från USA har ökat kraftigt och nu säger den indiska regeringen att införseln på sikt ska strypas. Däremot ska inhemsk petcoke fortsätta användas.

Användningen av petcoke, en restprodukt av utvinningen av oljesand, har blivit mycket kontroversiell i USA. Nyhetsbyråns granskning visar att amerikanska företag i stället har hittat en växande exportmarknad i det bränslehungriga Indien. I fjol såldes åtta miljoner ton petcoke dit, omkring 20 gånger mer än sex år tidigare.

Annons

Efter granskningen, som fått miljöorganisationer att gå i taket, säger Indiens regering att den ska fasa ut importen. Men sektorer som inte är så förorenande ska fortsätta använda inhemskt producerad petroleumkoks.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons