Nyheter

Stora bränder i Spanien och Portugal

Tusentals brandmän, uppbackade av vattenbombande plan och helikoptrar, kämpade mot flera naturbränder i Spanien och Portugal. På onsdagen inleddes den fjärde dagen av brandbekämpning i Spanien.(TT)
Publicerad 7 september 2016

På onsdagen inleddes den fjärde dagen av brandbekämpning i Spanien. Den största branden rasar i närheten av populära turistorten Benidorm i kustområdet Costa Blanca, inte långt från Javea.

Stora bränder härjar också nära bergsstaden Bolulla, liksom på ön Menorca, även den populär bland semesterfirare.

Bränderna förvärras av extremt väder. Omkring 25 väderstationer uppmätte rekordhöga temperaturer på måndagen, på flera håll över 40 grader, och i större delen av Spanien är risken för bränder "extrem".

Myndigheterna misstänker att bränderna är anlagda, då man hittat bensindunkar och tre-fyra olika brandhärdar vid Javeabranden.

Spansk tv visade bilder på en eldvägg som rörde sig mot en rad bostäder. Hittills har minst 1 400 personer, inklusive turister, tvingats att lämna sina bostäder.

””

I grannlandet Portugal kämpar nästan 3 800 brandmän mot 100 bränder över landet, inklusive en extra allvarlig i nationalparken Peneda Geres. Omkring 60 turister tvingades lämna ett lyxhotell i Steubal nära Lissabon.

TT