Annons
Nyheter

Fortsatta massiva protester i Rumänien

Hundratusentals demonstranter fortsätter att protestera i Rumänien efter Socialdemokraternas kontroversiella dekret. Men premiärminister Sorin Grindeanu står fast vid regeringens dekret, trots att landet skakas av politisk turbulens.(TT)
Publicerad 2 februari 2017
””

Samtidigt fortsatte människor att samlas i protest utanför regeringshögkvarteret i Bukarest. På torsdagskvällen hade 80 000 demonstranter samlats på gatorna i huvudstaden, och ytterligare tiotusentals människor visade sitt missnöje i andra rumänska städer, enligt Reuters.

Protesterna - som på torsdagen omfattade omkring 200 000 människor - beskrivs som de största sedan Nicolae Ceausescu störtades 1989.

Annons

Drygt ett år efter det att folkliga korruptionsprotester sänkte premiärministern ökar trycket återigen på regeringen som leds av Socialdemokraterna (PSD) - som trots skandaler återvände till makten efter valet i december och snabbt retade upp rumänerna.

Tisdagskvällens plötsligt godkända nöddekret innebär att vissa korruptionsbrott avkriminaliseras, medan andra fortfarande kan innebära fängelse. I och med det kan flera politiker undvika åtal för maktmissbruk, däribland PSD-ledaren Liviu Dragnea. Ett annat lagförslag kan fria dömda tjänstemän från fängelse.

Massiv kritik

Beslutet - som officiellt syftar till att bland annat minska överbeläggningen i fängelserna - har utlöst massiv kritik. President Klaus Iohannis vill att författningsdomstolen ska säga sitt, och om den inte stoppar dekretet kan det träda i kraft om lite drygt en vecka.

””

Men missnöje finns även inom såväl styrande PSD som i regeringen. Florin Jianu, minister med ansvar för handelsfrågor, har avgått. "Jag vill inte tvingas säga till mina barn att jag var feg och gick med på något som jag inte tror på", skriver han på Facebook.

"Ingen annan utväg"

Mihai Chirica, vice ordförande för PSD, uppmanar partiledningen och regeringen att dra tillbaka beslutet. Ciprian Necula, tidigare statssekreterare med ansvar för EU-fonder, gick med i PSD för fyra månader sedan, men lämnade partiet på torsdagsmorgonen.

"Jag är bara en vanlig medlem, utan inflytande, och eftersom jag inte har någon makt att ändra beslutet fanns ingen annan utväg", skriver han till TT.

Ett av villkoren för Rumäniens EU-medlemskap var att landet skulle ta i med hårdhandskarna mot korruptionen. Ironiskt nog är den senaste utvecklingen ett kvitto på de framsteg som gjorts under de tio senaste åren, enligt Laura Stefan:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons