Annons
Nyheter

Iran öppnar för avtal även utan USA

Pressen ökar på USA:s president Donald Trump att inte överge det globala kärnenergiavtalet med Iran. Samtidigt öppnar Iran för möjligheterna att bibehålla avtalet även utan USA:s medverkan. Trumps besked kommer på tisdagen.(TT)
Publicerad 7 maj 2018

Iran har förberett sig för "alla möjliga utfall", inklusive ett avtal utan USA, säger landets president Hassan Rohani i ett tv-sänt tal på måndagen. Trump har varit mycket kritisk till avtalet, som han menar har "fruktansvärda brister".

Överenskommelsen, som förhandlades fram 2015, stöds fortfarande av övriga länder som skrivit på - Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina. Avtalet, som innebär sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik, stöds även av EU och FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, som också har i uppdrag att övervaka att Iran följer avtalet.

Annons

På måndagskvällen meddelade Trump via Twitter att han på tisdagen ger besked om USA fortsätter stödja avtalet eller inte. Beslutet väntas klockan 20 svensk tid.

Avtal utan USA

Men det är inte säkert att avtalet faller även om USA drar sig ur. I sitt tal meddelar Rohani att Iran inte blir först att bryta överenskommelsen.

””

Samtidigt var han tydlig med att Iran inte kommer att gå med på att förhandla om avtalet eller diskutera landets roll i regionen.

””

Övertalningsförsök

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson är den senaste att försöka övertala Trump att inte överge avtalet.

Det är inte perfekt, men det finns i dag inget bättre alternativ, skriver Johnson i en debattartikel publicerad i The New York Times, inför ett möte med amerikanska regeringsföreträdare i Washington.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron försökte övertala Trump att stödja avtalet under sitt besök i Washington i slutet på april. Men Macron erkände också efter sitt besök att han inte trodde att han hade lyckats med den saken.

Det verkar nu som att de flesta tror att Trump kommer lämna avtalet. Tysklands och Frankrikes utrikesministrar upprepar samtidigt sitt stöd för överenskommelsen - med eller utan USA.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons