Nyheter

"Största bedrägeriet i vår historia"

När en miljard dollar försnillades ur landets banker väckte det enorm vrede i Moldavien, ett av Europas fattigaste länder. En tidigare premiärminister pekas ut som huvudmisstänkt i härvan. Landet har skakats av folkliga protester och regeringskriser.(TT)
Publicerad 9 februari 2016
””

För att undvika en ekonomisk kollaps tvingades staten förra våren ta över de tre banker som tömts på pengar, till en kostnad av 10-15 procent av Moldaviens BNP. Sedan dess har landets valuta rasat i värde och tusentals människor har demonstrerat i huvudstaden Chisinau.

Slagsmål i parlamentet

Under en session i slutet av januari utsågs en ny regering under premiärminister Pavel Filip, landets tredje på ett år. Men demonstranter bröt sig in i parlamentet, och ett tiotal personer skadades i det tumult som utbröt.

””

Den 40-årige talmannen har själv haft en central roll i att sprida ljus över skandalen. I maj valde han att läcka en hemlig konsultrapport om bedrägeriet.

I utredningen pekas den unga miljonären Ilan Shor ut som huvudmisstänkt. Vilket inte förhindrade att han strax därefter ställde upp - och vann - borgmästarvalet i sin hemstad Orhei. En annan av de huvudmisstänkta är Moldaviens förre premiärminister Vlad Filat, som nu sitter gripen.

””

Pressas av Putin

Samtidigt pressas landet av Ryssland, som sedan 1990 har militär utplacerad i utbrytarregionen Transnistrien. När Moldavien skrev under ett associationsavtal med EU 2014 svarade Ryssland med att införa sanktioner mot moldaviska varor, vilket också slagit hårt mot landets ekonomi.

””
””

TT