Annons
Nyheter

Inga observatörer tillåts

Redan efter första dagen får EU:s och Turkiets flyktingöverenskommelse kritik för brist på transparens. Både i Grekland och Turkiet har observatörer utifrån och journalister förhindrats att ta kontakt med migranterna och följa återsändandet.(TT)
Publicerad 5 april 2016

De drygt 200 personer som skickades tillbaka under måndagen hölls under strikt bevakning och på behörigt avstånd från både journalister och människorättsarbetare, både vid avfärden från Grekland och vid ankomsten till Turkiet.

””

Bevakade av polis

Annons

Hon är på plats för att övervaka återsändningsprocessen, men stötte omedelbart på motstånd. När de första två båtarna från Grekland anlände till Dikili under måndagen hölls hon och andra som ville se vad som hände med människorna som återvände på behörigt avstånd.

Migranterna fördes av båtarna en och en med poliseskort, och sedan in i ett registreringscenter helt utan insyn. Stephanie Kim Ghee och hennes kolleger nekades att komma in och tala med de nyanlända.

Därefter bussades migranterna vidare till ett center där deras ärenden ska gås igenom. De som inte är syrier ska sedan deporteras till sina hemländer.

””

Medhåll från FN

Hon får medhåll av FN:s nytillträdde flyktingkommissarie Filippo Grandi, som under ett besök i Stockholm säger till TT att UNHCR för intensiva samtal med myndigheterna i både Grekland och Turkiet men att det är för tidigt att utvärdera återsändningarna i stort.

Även Grandi anser att det inte finns något skäl att hålla förflyttande migranter på avstånd från observatörer - om transporterna sker i enlighet med reglerna.

””

På grekiska ön Lesbos protesterade människor högljutt under tisdagen bakom ståltrådsstängslen i lägret Moira. De väntar på att skickas tillbaka till Turkiet eller få sin asylansökan bedömd. Flera hjälporganisationer har dragit sig ur lägret i protest mot undermåliga förhållanden. Journalister har förbjudits tillträde till lägret.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons