Striderna flammar trots avtal om fred
Häftiga strider fortsätter i Sydsudans huvudstad Juba. Under de senaste dagarna har omkring 270 människor dödats, varav en FN-soldat, rapporterar AFP.
Runt 40 svenskar befinner sig i Sydsudan, varav 15 i Juba.
””
Militära lösningar
I Sydsudan går krigsmakten hand i hand med politiken. Decennier av våld genomsyrar ännu samhället efter det över 20 år långa inbördeskriget som ledde fram till frigörelsen från Sudan 2011. Dessutom ökar de etniska spänningarna i landet.
””
Efter press från omvärlden undertecknades ett fredsavtal i augusti i fjol som innebär att de båda största folkgrupperna, dinka och nuer, finns representerade i regeringen. Men det betyder inte att konflikten mellan folkgrupperna är över.
””
Omvärlden borde ha satt större press på den sittande presidenten Salva Kiir och sett till att backa upp sina hot om ställa krigsförbrytare till svars, understryker Johan Brosché.
””
Etniska spänningar
Avsaknaden av en fungerande rättsapparat och bristande infrastruktur hindrar fredsprocessen från att gå framåt. Maktkampen kompliceras av att konflikten inte bara pågår mellan de dominerande folkslagen dinka och nuer, utan också mellan olika subgrupper. Så har till exempel många bolnuer, en undergrupp inom nuerna, stöttat regeringen och presidenten, som är dinka. Det har lett till stora spänningar inom gruppen nuer.
””
””
TT