Nyheter

Svensk extraplats i EU efter 2019

Sverige får ytterligare en EU-parlamentariker i samband med EU-valet 2019. Orsaken är att EU-parlamentet gör en omfördelning av antalet ledamöter i samband med att Storbritannien lämnar EU. EU-parlamentet röstade med stor majoritet ja till att minska antalet platser från 751 till 705.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Sverige får ytterligare en EU-parlamentariker i samband med EU-valet 2019. Orsaken är att EU-parlamentet gör en omfördelning av antalet ledamöter i samband med att Storbritannien lämnar EU.

EU-parlamentet röstade med stor majoritet ja till att minska antalet platser från 751 till 705. Det innebär att inte alla Storbritanniens 73 platser fördelas mellan de övriga EU-länderna, utan att 46 sparas för eventuellt framtida behov, till exempel för nya EU-länder.

27 av britternas platser kommer dock att fördelas på 14 länder som i dag är något underrepresenterade i parlamentet, däribland Sverige. Det innebär att det kommer att vara 21 svenska EU-parlamentariker efter valet 2019, mot 20 i dag. Även Finland och Danmark kommer att få var sin extra ledamot.

Beslutet skickas nu vidare för ett formellt godkännande av EU:s stats- och regeringschefer på toppmötet i slutet av juni.

TT