Nyheter

Sydkoreas president i åklagarförhör

Skandalen kring Sydkoreas president Park Geun-Hye fortsätter att växa. Nu ska hon förhöras av åklagare - något som aldrig tidigare hänt en sittande president i landet. Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterar att förhören med Park Geun-Hye kommer att äga rum i veckan.(TT)
Publicerad 13 november 2016

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap rapporterar att förhören med Park Geun-Hye kommer att äga rum i veckan. En talesperson för åklagarmyndigheten bekräftar för Reuters att presidenten ska förhöras, men meddelar att det ännu inte är klart när detta ska ske.

Utredningen ska visa om presidenten har utövat påtryckningar mot ledarna för några av landets största företagsgrupper, för att få dem att donera pengar till de välgörenhetsstiftelser som står i centrum för skandalen. Stiftelserna kontrolleras av Choi Soon-Sil, presidentens mångåriga vän och livscoach.

Choi Soon-Sil greps och anhölls nyligen. Hon misstänks för att ha utnyttjat sitt inflytande över presidenten på ett otillbörligt sätt och för att ha lagt sig i statliga angelägenheter, trots att hon inte har något officiellt politiskt uppdrag.

Enligt medier i Sydkorea har ledare för jättekonglomeratet Samsung, biltillverkaren Hyundai Motors och flera andra storbolag redan förhörts av åklagarna. De berörda företagen har tillsammans donerat över motsvarande 600 miljoner kronor till välgörenhetsstiftelserna. Den största donationen, cirka 160 miljoner kronor, kom från Samsung, skriver nyhetsbyrån AFP.

Makthärvan har fått mängder av människor att kräva presidentens avgång. På lördagen deltog hundratusentals sydkoreaner i demonstrationer mot Park Geun-Hye i huvudstaden Seoul.

TT