Nyheter

Till slut fick Spanien ny regering

Efter tio månaders politiskt dödläge har Spanien äntligen fått en ny regering. Sedan premiärminister Mariano Rajoy presenterat den färska ministerlistan för kung Felipe VI är det dags att kavla upp ärmarna och ta sig an budgeten för 2017. Rajoy regerade med absolut majoritet 2011-2015.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Rajoy regerade med absolut majoritet 2011-2015. Men efter valen i december och juni hamnade hans högerparti PP i minoritetsställning, om än som landets största parti.

Spanien hade sannolikt tvingats till ett tredje val på ett år om inte socialistpartiet PSOE efter en uppslitande inre maktkamp landat i att lägga ner sina röster i förra veckans förtroendeomröstning i parlamentet och på sätt släppt fram PP som ingått en pakt med liberala Ciudadanos. Den nya minoritetsregeringen har stöd från 170 av kongressens 350 ledamöter.

Paralyserat arbete

PP och Ciuadadanos är överens om en lång åtgärdslista för att tackla korruptionen och att reformera valsystemet. Det blir ingen lätt uppgift för Rajoy att lotsa igenom regeringsförslagen i det fragmenterade parlamentet och i Spaniens autonoma regioner, inte minst Katalonien som nästa år avser att hålla en folkomröstning om självständighet från Spanien.

Högsta prioritet för regeringen blir att från och med fredag ta itu med budgeten, ett arbete som varit paralyserat under månaderna av en tillfällig regering. Budgetunderskottet i eurozonens fjärde största ekonomi måste minska med 3,1 procent för att klara kraven från Bryssel.

Tungviktare stannar

Den nya budgeten kräver överenskommelser över partigränserna och såväl PSOE som vänsterpartiet Podemos sväljer inte vilka nedskärningar som helst.

I den nya regering behåller Soraya Sáenz de Santamaría posten som vice premiärminister och även tungviktaren finansminister Luis de Guindos får fortsätta.

Däremot lyfter Rajoy bort utrikesminister José Manuel Garcia Margallo.

TT