Annons
Nyheter

Få svar om "tofuskolor" 10 år efter Kinaskalv

Tiotusentals människor omkom i jordbävningen i provinsen Sichuan i Kina för tio år sedan. Fortfarande söker föräldrar efter svar på varför så många skolor rasade så lätt och tusentals elever omkom.(TT)
Publicerad 12 maj 2018

Trots att det har gått tio år minns Li Yingxia hur marken började skaka den där ödesdigra eftermiddagen i maj 2008. Hon försökte fly, men begravdes i stället i rasmassorna. Tio timmar senare grävdes hon fram. Hon överlevde, men förlorade båda sina ben.

””

Jordbävningen i Sichuanprovinsen krävde 87 000 människoliv och lämnade efter sig ett land i sorg. Men även ilska växte fram och gav näring åt en ny generation kritiska aktivister och journalister, däribland konstnären Ai Weiwei, som grävde djupare i varför så många skolor - 7 000 - fick så omfattande skador. Över 5 000 skolbarn omkom.

Annons

Innan OS

Katastrofen inträffade bara några veckor innan OS i Peking, ett evenemang som var tänkt att fungera som landets storstilade entré på världsscenen. Det tros ha bidragit till att den vanligtvis så restriktiva regeringen tillät utländska biståndsarbetare att hjälpa till med saneringen.

Men i takt med att misstankarna kring slarvigt byggarbete och korruption växte slog regeringen ned hårt mot kritikerna. Aktivister greps och klagomålen kring kvalitén på byggmateriel tystades ner.

Tio år senare har regeringen ännu inte offentliggjort sin utredning kring misstankarna om byggfusk. Och föräldrar försöker fortfarande få svar på varför så många skolor rasade. Byggnaderna har kallats tofuskolor, syftande på den populära mjuka sojabönsprodukten.

Psykiska ärr

I dag har städer och byar som förstördes i stora delar byggts upp igen, efter det att regeringen pumpat in pengar till området, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Många av de överlevande har fått bättre levnadsstandard, men de psykiska ärren finns kvar.

På lördagseftermiddagen anordnas en minnesceremoni vid en skola som kollapsade i Yingxiu och som har bevarats som ett minnesmonument för att hedra de döda. En skulptur av en jätteklocka visar tiden och datumet då jordbävningen inträffade och många kinesiska liv för alltid förändrades.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons