Nyheter

Trump kan slå sig för bröstet efter toppmöte

De historiska bilderna från Singapore kan ge USA:s president Donald Trump en kortsiktig skjuts opinionsmässigt. Men huruvida det hjärtliga handslaget med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hjälper Republikanerna inför höstens mellanårsval till kongressen är mer oklart.(TT)
Publicerad 12 juni 2018
””
””

Skeptiska

Det är en gammal sanning att utrikespolitik har förhållandevis liten betydelse för amerikaner när de röstar. Ändå skickade Trumpkampanjen bara några timmar efter framträdandet i Singapore ut ett mejl där det hette att presidenten skrivit historia. Goldford, liksom statsvetarkollegan Richard Himelfarb vid Hofstra University i New York, säger att uppgörelsen lär landa mycket väl bland Trumpanhängare - men att många amerikaner kommer att vara försiktiga med att ta ställning innan de vet om Nordkorea faktiskt lever upp till avtalet.

””

I det demokratiska lägret är man också avvaktande, om inte kritisk. Men eftersom den senaste demokratiske presidenten Barack Obama närmade sig exfiender som Kuba och Iran är det svårt för Demokraterna att attackera uppgörelsen, påpekar Himelfarb.

””

Dominant ledare

Ett viktigt skäl till att toppmötet i Singapore avlöpte förhållandevis bra är att USA:s president fick framstå som dominant på den internationella scenen, anser Dennis Goldford.

””
””

Nordkoreas diktator har dock redan vunnit stort på toppmötet, i och med att han fotograferats bredvid Trump som en legitim världsledare. Det kan Trump komma att kritiseras för, men sannolikt inte i en nära framtid.

TT