Nyheter

Trump ses som hopp - och dödsstöt

Ett slag i magen, en strimma av hopp - eller dödsstöten för en tvåstatslösning. På Västbanken och i Israel är tolkningarna - precis som parterna - splittrade i frågan om hur Donald Trumps seger påverkar regionen. - Ett slag i magen.(TT)
Publicerad 11 november 2016
””

Hon har tidigare jobbat både som korrespondent för tv-kanalen al-Jazira i Gazaremsan och på Västbanken, och som talesperson för den palestinska myndigheten.

””

Gatorna i Ramallah är fulla av människor som gett sig ut för att högtidlighålla tolvårsminnet av PLO-ledaren Yasser Arafats död. Väggarna pryds av bilder av hans ansikte, blandat med hyllningsaffischer till palestinier som dödats när de gått till attack mot israelisk militär.

””

Om Gud vill

Hans föräldrar flydde hit från Lod, sydost om Tel Aviv, under kriget 1948. Liksom de flesta andra trodde familjen att de skulle stanna ett par månader. Snart 70 år senare är de flesta fortfarande kvar.

””

TT: Vad säger du till dem?

””

I Israel har Trumps valseger välkomnats av många i premiärminister Benjamin Netanyahus högerregering. Redan innan premiärministern hann gratulera Trump till segern gick utbildningsminister Naftali Bennett ut och deklarerade att "eran för en palestinsk stat är över".

””

Själv har han trots allt förhoppningar kring Trumps seger, eftersom det skulle kunna innebära en öppning i dödläget.

””

Flytt av ambassad

Flera parlamentariker från Netanyahu-sidan har efter Trumps seger krävt att fler bosättningar på ockuperad mark ska börja byggas - något som den nye presidenten inte kommer att motsätta sig, enligt hans topprådgivare i frågor som rör Israel.

””

Han tror även att Trump kommer att genomdriva ett kontroversiellt löfte om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, rapporterar Times of Israel.

””

Han hoppas att Trump ska öka samarbetet med vad han kallar "pragmatiska" krafter i Mellanöstern - länder som Saudiarabien, Egypten och Jordanien. Han applåderar att Trump bryter med den "politiskt korrekta" inställning till Mellanöstern som han tycker präglat Obama-administrationen.

””

TT