Annons
Nyheter

Oroande ordkrig mellan topp-republikaner

Anklagelser om ett "fasansfullt" avtal, dagisfasoner och ett agerande som kan leda till världskrig. Det offentliga Twitterbråket mellan president Donald Trump och senator Bob Corker visar på splittringen inom Republikanska partiet.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

I helgen tilltog förolämpningarna i sociala medier mellan de två republikanerna. Presidenten skrev att Tennesseepolitikern bönfallit honom om stöd inför nästa års mellanårsval samt att han hade bett om att få bli utrikesminister - vilket Trump hävdar att han nekat honom. Vidare anklagade presidenten Corker för att sakna kurage och höll honom ansvarig för det "fasansfulla" kärnenergiavtalet med Iran.

Risk för krig

Annons

Corker är inte sen att ge igen. I en lång intervju i tidningen The New York Times säger han att Trump, med sina oförsiktiga hot, riskerar att ställa USA på randen till ett tredje världskrig. Presidenten agerar "som om han är med i dokusåpan 'The apprentice' eller någonting", ryter Corker. Och före intervjun kallade han på Twitter Vita huset för "ett vuxendagis".

Bob Corker, som är ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott, stöttade Trump under valrörelsen men har på senare tid blivit en av presidentens mest kritiska partikamrater. Han har bland annat klandrat Trump för hans hårda retorik gentemot Nordkorea och för avfärdandet av utrikesminister Rex Tillersons ansträngningar att få till en diplomatisk lösning på krisen där.

””

Inget omval

Corker har suttit i senaten sedan 2007 men meddelade nyligen att han inte ställer upp för omval nästa år. Det bekymrar politiska bedömare i USA, som sett honom som en partiöverskridande, mittenorienterad kraft. Att kongressen i allmänhet och Republikanerna i synnerhet blir allt mer polariserade ses som ett hot mot det demokratiska klimatet. Det återspeglas i förtroendet för de folkvalda, i nuläget anser enbart 13 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb, enligt oberoende Real Clear Politics.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons