Annons
Nyheter

Tunisier röstade i första fria kommunalvalet

Tunisierna gick till valurnorna i landets första fria kommunalval sedan revolutionen 2011. Valet ses som ytterligare ett steg på vägen mot fördjupad demokratisering. Trots att resultatet tros dröja påstår islamistiska Ennahda att de vunnit.(TT)
Publicerad 6 maj 2018

Tunisierna har kunnat rösta i parlaments- och presidentval sedan diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades för sju år sedan. Men kommunalvalen har fått skjutas upp fyra gånger på grund av logistiska och administrativa problem, liksom politiskt dödläge.

Tunisiens två största politiska partier, islamistiska Ennahda och sekulära Nida Tounes, har väntats vinna i de flesta valdistrikt. Samtidigt kan valet innebära inträdet för en ny generation i politiken. Hälften av de totalt 57 000 kandidater som ställer upp i valet är kvinnor eller unga.

Annons

Ennahda utropar seger

Sent på söndagskvällen utropade Ennahda sig som vinnare, med hänvisning till rösträkning som partiet påstår sig ha övervakat. En toppolitiker inom partiet hävdar att Ennahda fått ett väljarstöd på mer än 5 procentenheter över Nida Tounes, medan en företrädare för det sistnämnda partiet uppskattar att de fått mellan 3 och 5 procentenheter lägre stöd än rivalen.

Uppgifterna är dock högst osäkra. Resultatet väntas först inom några dagar.

Tunisiens president Beji Caid Essebsi hade inför valet uppmanat väljarna att gå man ur huse.

””

Osäkert om valdeltagande

Valdeltagandet uppskattades dock bli lågt. Tunisien har hyllats för sin demokratiseringsprocess efter den arabiska våren. Men sedan dess har regeringarna avlöst varandra i snabb takt och många är desillusionerade över att ingen av dem lyckats ta landet ur dess svåra ekonomiska problem.

I början av året drog en protestvåg genom landet med udden riktad mot det nya åtstramningspaket som regeringen hade lanserat.

Vallokalerna stängde klockan 19 svensk tid.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons