Nyheter

Tunisiskt dike ska stoppa jihadister

Tunisien har fullbordat en 20 mil lång barriär längs gränsen mot Libyen i ett försök att stoppa islamistiska extremister. Barriären består i huvudsak av vallar och vattenfyllda diken och enligt försvarsminister Farhat Horchani ska barriären kompletteras med ett elektroniskt övervakningssystem.(TT)
Publicerad 7 februari 2016

Tunisien har fullbordat en 20 mil lång barriär längs gränsen mot Libyen i ett försök att stoppa islamistiska extremister.

Barriären består i huvudsak av vallar och vattenfyllda diken och enligt försvarsminister Farhat Horchani ska barriären kompletteras med ett elektroniskt övervakningssystem.

Försvarsministern säger att barriären redan visat sig vara effektiv. Flera gånger har man lyckats gripa människor som försökt smuggla vapen över gränsen.

Islamiska staten (IS) har det senaste året stärkt sin närvaro i Libyen. Terrorrörelsen tog förra året på sig två uppmärksammade attacker mot utländska turister i Tunisien, en på ett museum i huvudstaden Tunis och en på en turistort nära Sousse.

Enligt tunisiska tjänstemän hade attentatsmännen tränats i Libyen. Mer än 3 000 tunisier har rest till Syrien och Irak för att kämpa med IS och andra terrorgrupper. Enligt Horchani har många återvänt till Nordafrika och anslutit sig till IS i Libyen.

TT