Nyheter

Tårgas mot demonstranter i Istanbul

Polisen i Istanbul har tagit till tårgas, vattenkanoner och plastkulor för att stoppa en demonstration mot att myndigheterna slagit till mot dagstidningen Cumhuriyet och mot gripandena av kurdiska politiker.(TT)
Publicerad 5 november 2016

Polisen i Istanbul har tagit till tårgas, vattenkanoner och plastkulor för att stoppa en demonstration mot att myndigheterna slagit till mot dagstidningen Cumhuriyet och mot gripandena av kurdiska politiker.

Hundratals demonstranter hade samlats vid en moské i stadsdelen Å?iÅ?li i den europeiska delen av Istanbul. De hade enligt nyhetsbyrån Reuters för avsikt att tåga till Cumhuriyets redaktion.

””

Nio journalister och medarbetare på den oppositionella tidningen har häktats av en domstol i Istanbul, enligt nyhetsbyrån Dogan.

Bland journalisterna, som greps tidigare i veckan, finns tidningens chefredaktör Murat Sabuncu, tecknaren Musa Kart och krönikören Kadri Gürsel. De anklagas för att ha kopplingar till kurdiska extremister och anhängare till predikanten Fethullah Gülen, som i sin tur hålls ansvarig för det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli.

Till en början greps sammanlagt tretton medarbetare. Två släpptes i väntan på dom av ålder- och hälsoskäl, medan två revisorer friades från misstankar om brott.

TT