Nyheter

Två politiker avstängda i Hongkong

Två valda självständighetsivrande politiker i Hongkong stängs av och kommer inte få en ny chans att svära in sig i parlamentet sedan de medvetet svurit eden fel. Det slår Kinas folkkongress fast, sedan den i ett ovanligt fall tolkat Hongkongs konstitution.(TT)
Publicerad 7 november 2016

Det slår Kinas folkkongress fast, sedan den i ett ovanligt fall tolkat Hongkongs konstitution.

Parlamentariker måste vara "uppriktiga och allvarliga" när de svär in sig, och måste "fullständigt och på heder och samvete" lova att upprätthålla Hongkongs lag som en del av folkrepubliken Kina, enligt folkkongressen.

Hongkongs ledare Leung Chun-ying säger att han kommer att följa Pekings tolkning.

Frågan har blivit väldigt känslig i Hongkong där demokratiaktivister och människorättsgrupper är oroliga för att Kina håller på att inskränka det självstyre som Hongkong åtnjuter.

I valet i september tog flera unga, självständighetsivrande aktivister plats i den lagstiftande församlingen. De varnades senare av Peking: Den som förespråkar självbestämmande för Hongkong kan komma att straffas.

De två självständighetsivrande parlamentsledamöterna Baggio Leung och Yau Wai-ching läste medvetet fel när de skulle svära in sig i parlamentet förra månaden.

Under söndagen demonstrerade tusentals personer i Hongkong för demokratiska reformer, och motades av poliser med pepparsprej. Demonstranterna bar paraplyer, många i samma gula nyans som är en symbol för den enorma proteströrelsen under "Paraplyrevolutionen" 2014.

Hongkong är en så kallad speciell administrativ region i Kina och har en hög grad av autonomi, sedan tiden som brittisk besittning.

TT