Nyheter

Ukraina-lån till krig och gas

Ukrainas statskassa måste fyllas på. Om inte betalningar ska ställas in kan det krävas 17-19 miljarder dollar bara i år, enligt experter. Men stödet går indirekt till kriget i östra Ukraina och ryska gasräkningar.(TT)
Publicerad 6 februari 2015

Blodiga strider rasar i östra Ukraina, med makabra dödssiffror på över 5 000 människor på mindre än ett år. Drygt en miljon ukrainare har tvingats på flykt.

Samtidigt pågår förhandlingar om ett nytt finansiellt stöd till landet. Totalt beräknas Ukraina, för att klara av alla betalningskrav, tvingas låna cirka 25 miljarder dollar (cirka 200 miljarder kronor) bara i år.

””

Pengar till vapen

Som de flesta bedömare räknar han med att gapet kommer att täckas av ett nytt program från Internationella valutafonden (IMF), det tredje sedan 2010.

En expertgrupp från IMF finns sedan veckor på plats i den ukrainska huvudstaden Kiev för att utreda förutsättningarna.

””
””

Detta gör stödet omstritt och har gjort USA:s diskussioner om militärt stöd, bilateralt, till en viktig komponent även för IMF, enligt Christensen.

””

Stor skuldnedskrivning

Frågan om det nya stödprogrammet är delvis kopplat till möjliga nedskrivningar av landets utlandsskuld. I affärspressen talas det om nedskrivningar på kanske 30 procent av lånen eller mer.

””

Ukrainas regering, med premiärminister Arsenij Jatsenjuk, har anlitat konsultbyrån Lazard som finansiell rådgivare i förhandlingarna med långivarna. Det är samma byrå som hjälpte Grekland att få till en rekordstor skuldnedskrivning på över 100 miljarder euro med privata långivare 2012.

Sveriges regering har än så länge avstått från att utlova bilateralt finansiellt stöd till den ukrainska staten, men har backat upp EU-kommissionens förslag på 1,8 miljarder euro i nytt stöd.

Sedan tidigare löper även ett svenskt biståndsprogram till Ukraina på 200 miljoner kronor per år, bland annat för att stödja åtgärder mot korruption och för en omställning av energisektorn så att landet blir mindre beroende av rysk gas.

TT